Povijest Misionara Srca Isusova


Redovničku zajednicu Misionara Srca Isusova osnovao je francuski svećenik Jules Chevalier 1854. godine. Iste godine je papa Pio IX proglasio dogmu o Bezgrešnom Začeću Blažene Djevice Marije.
Poslije teške mladosti, kao „kasno zvanje“, Jules Chevalier otkrio je u pobožnosti Srcu Isusovu put za prevladavanje bijede svog vremena: vjerske mlakosti, sebičnosti i nevjere. Uvidio je da je samo ljubav Božja, objavljena u probodenom Srcu Isusovu, jedini pravi lijek za duhovnu bijedu ovoga svijeta. U početku je misija bila ograničena samo na srednju Francusku, no uskoro je postalo jasno da siromaštvo i beznađe ne poznaju granice. U želji da Božju ljubav učini razumljivom svim ljudima, 1881. godine poslao je prve vjerovjesnike Srca Isusova u današnju Papua – Novu Gvineju. Nakon toga dolazi do velikog procvata kongregacije u mnogim zemljama svijeta.
Danas oko 3000 članova djeluje u preko 55 zemalja, na šest kontinenata, samostalno ili sa sestrinskim redovima: Kćerima Gospe od Presvetog Srca, Misionarskim sestrama Presvetog Srca Isusova te laicima MSC (Missionnaires du Sacre Coeur – Misionari Presvetog Srca Isusova) koji danas svi zajedno tvore višemilijunsku međunarodnu „obitelj Chevalier“, uz moto zajednice: Nek je posvuda ljubljeno Presveto Srce Isusovo! Uvijeke!


Pastoralno djelovanje i karizma


Pastoralno djelovanje obuhvaća sva područja gdje je potrebno donijeti Radosnu vijest ljubavi Božje, osobito među najsiromašnijima od najsiromašnijih, u duhovnom i materijalnom smislu, ono što Papa Franjo danas naziva “periferijama društva”. Na to se nadograđuje misijski rad i djelovanje na mnogim drugim područjima jer su danas potrebe Crkve velike za naviještanjem i svjedočenjem ljubavi Božje. U siromašnim zemljama misionari utemeljuju obrazovne, društvene, zdravstvene, gospodarske, stambene i mnoge druge potrebene objekteza dostojan život ljudskog društva. Diljem svijeta na poseban način sudjeluju u izgradnji tzv. mladih Crkava. Misionari i misionarke djeluju po župama, obrazovnim ustanovama, rade kao dušobrižnici po bolnicama i staračkim domovima, u odgoju budućih svećenika a sukladno osobnoj nadarenosti i sklonosti, kao svećenici ili redovnička braća, nalaze svoje poslanje tamo gdje je najpotrebnija borba protiv ljudske nevolje i bijede.Misionari Srca Isusova u Hrvatskoj


Misionari su u Hrvatskoj prisutni od 1998. godin. Hrvatski ogranak pripada Južno-njemačko-austrijskoj provinciji sa sjedištem u Salzburgu, a danas posebno djeluju na području Riječke nadbiskupije na župama i u odgoju budućih svećenika. Uz posvećene osobe aktivna je i Zajednica laika MSC koja u Hrvatskoj nosi naziv MSC Obitelj . Oni polažu svoja privremena obećanja a potom i vječna da će živjeti duhovnost i karizmu misionara Presvetog Srca Isusova, te surađivati na njenom poslanju.

Osnovnu karizmu Kongregacije MSC-a koja prožima poslanje Misionara Presvetog Srca možemo svesti ne nekoliko osnovnih načela:
1. Poslanje za čitav svijet ('ubique terrarum' – po svemu svijetu),nasljedovati Krista koji nam je najbolji primjer kako i koliko se ljubi Bog i čovjeka.
2. Naviještati da Bog ima Srce za čovjeka, svjedočeći Božju bezuvjetnu darivajuću ljubav, osobito u službi najsiromašnijima. Otkrivati Krista u drugima. Svjedočiti ljubav Božjeg Srca na Zemlji, a sami živjeti srcem koje se sve više oblikuje u Srcu Isusovu ('duhovnost srca').
3. Voljeti Crkvu i biti vjera Rimskom biskupu. Crkvu doživljavati kao tijelo Kristovo puno empatije prema današnjem svijetu i vremenu, te tu sliku Crkve svakodnevno provoditi u vidljivo i živo djelo.
4. Živjeti jednostavnim stilom života nadahnutim bogatstvom sile Duhe Svetoga.
5. Biti iradosno djelovati kao uvjereni i oduševljeni Misionar Srca Isusova, u slobodi i zrelosti.