MSC

Duhovni kutak

katalonski mučenici

Mučeništvo kao svjedočanstvo vjere

U vrijeme Španjolskog građanskog rata znamo da su na Katoličku Crkvu bili vršeni ogromni vjerski progoni, smatraju se u čitavoj povijesti Katalonije najokrutnijima pa tako ni španjolska provincija MSC-a nije bila ona koja je zaobišla grozote Španjolskog rata. Ona iza sebe ima 7 katalonskih bisera koji su položili svoje život poradi Krista. Baš poput Učitelja su “prolazili svijetom čineći dobro” i završili svoje živote smrću kao i Gospodin raspećem.

Kobnog dana 29. rujna 1936. godine poubijano je 7 Misionara Srca Isusova koji su uglavnom bili mlađi od trideset godina, od toga četiri svećenika te tri bogoslova između gradova Baños de Baños i Besalú od strane vojnika tadašnje Popularne fronte u Španjolskoj. U malom gradu Canet de Maru misionarima je bila zadaća skrbiti za obespravljenu djecu te ih podučavati. Imali su priliku prekinuti svoje Evanđeosko poslanje, no unatoč tome ostali su dosljdni svom pozivu, Bogu te oslonac kasnije za svu svoju braću, što svjedoči i porastom  svećeničkih kamdidata u družbi po završetku rata u Španjolskoj te u ostalim zemljama Latinske Amerike.  Osim njih tokom rata su još smrtno stradala  i četvorica biskupa te 1536 svećenika (30% svećenika iz Katalonije) te na tisuće katolika, a svi oni iz jednostavnog razloga jer su bili vjerni svojim idealima i  jer su bili to što jesu. Nadasve, bilo je zabranjeno vjersko bogoslužje te uništeno oko 7000 vjerskih objekata, stoga neki povijesničari s razlogom nazivaju to vrijeme “katoličkim holokaustom” u Španjolskoj . Vrijedni su spomena naših 7 mučenika. A prisjetimo njihovih imena:

  • Otac Antonio Arribas Hortigüela
  • Otac Abundio Martín Rodríguez
  • Otac José Vergara Echevarría
  • Otac Joseph Oriol Isern Massó
  • Brat Gumersindo Gómez Rodrig
  • Brat Jesús Moreno Ruiz
  • Brat José del Amo del Amo

Svakako smo potrebiti zagovora ove sedmorice blaženika, o kada bi naše srce bilo barem dijelom raspoloživo za Gospodina kao u njih...
Molite za nas katalonski mučenici, a posebice za one koje nose u svom srcu bilo kakav razdor protiv Boga i čovjeka.

Dušni dan

Duhovna simbolika te značenje Dušnog dana

Dušni dan. Uz Svi svete ovaj dan se na poseban način sjećamo svojih mrtvih i potiču nas na razmišljanje o vječnosti, o onome što će tek doći za nas.

Za vrijeme Dušnog dana, većina vjernika posjećuje grobove svojih bližnjih, prisustvuje i na Svetoj misi, pali svijeće i uređuje grobove raznolikim cvijećem. No, na ovaj dan trebali bismo se preispitati i posvijestiti zašto to činimo, jesu li naše nakane istinske ili su tek čin formalnosti ili tradicije. Mrtvima ne treba ni cvijeće ni svijeće, iako taj čin naravno sam po sebi nije loš naprotiv, čin poštovanja prema onima koji nisu više s nama. Iz molitve i nadasve Euharistije može proizaći samo dobro, to je zapravo jedino što i koristi našim mrtvima jer nikada mi ne znamo koliko je nekoj duši potrebna molitva i koliko koja duša pati. Stoga i proizlazi to da Crkva upravo naglašava molitvu za duše koje se nalaze u čistilištu. Mi za duše svojih dragih pokojnika molimo duboko vjerujući da će oni, kada dođu u kraljevstvo Božje, biti naši zagovornici.

U konačnici vjerujemo da će i oni sami kasnije moliti za nas i da nas već sada zagovaraju da ne “promašimo” svoj konačni životni cilj odnosno stremnju ka Vječnosti. Naposljetku, svi smo mi pozvani na svojevrstan način “kraljevati” s Gospodinom u Vječnosti, a jedno od sredstava jest zasigurno molitva raspoloživa srca.

Sv. Vid

"Sv. Vid, dječak-mučenik dolazi nam u susret u svakom zlostavljanom i zanemarenom djetetu, mladiću ili djevojci, stoga što njima činimo, činimo i njemu. To znači da ga ne možemo dostojno štovati, a istodobno biti ravnodušni prema tolikim problemima današnje djece i mladih."

mons. dr. Ivan Devčić, 15.lipnja 2002. god.

Sv.Vid zaštitnik grada Rijeke

Moć Marijinog i Isusovog srca

Presveto Srce Isusovo

Cijeli lipanj posvećen je Srcu Isusovu.
Premilo Srce "oblikovano je od Duha Svetoga u krilu Djevice Majke".
Upravo u rođenju od Marije započinje njegovo ljudsko srce. Zato zajedno s Majkom Marijom molimo da Srce Isusovo po Duhu Svetom, u svima nama ojača unutarnjeg čovjeka. Misli su to Ivana Pavla II, a dodajmo da je Isusovo srce kao i svako ljudsko srce svetište u kojem obitava duhovni život.
Mjesto je to pravednosti Božije.
Budimo stoga tvrđave sa zastavama Srca, budimo bedemi sazidani od ljubavi. Nikakve druge zastave ne trebaju ljudskom stvoru-osim zastave Srca.
Samo to su neosvojive tvrđave, tvrđave koje se ne predaju.

Jasna Buketa

blagdan Presvetog Srca Isusova


Duhovi - rođendan Crkve

MSC Cro Blagdan Duhova

Bez Duha Svetoga,
Bog je daleko,
Krist ostaje u prošlosti,
evanđelje je mrtvo slovo,
Crkva je samo organizacija,
kršćansko življenje ropski mentalitet.
— Ignacije od Latikona

Blagdan Duhova obilježava silazak Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova uskrsnuća. Naziva se još i Blagdan Pedesetnice , a označava kraj vazmenog vremena. Silaskom Duha Svetoga označen je zapravo svečani početak Crkve jer su na taj dan, prema Djelima apostolskim, apostoli ispunjeni Duhom Svetim počeli govoriti drugim jezicima, tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika. Tako svi narodi koji su prisutni u Crkvi, do dana današnjega, slušaju istu poruku Krista i ispovijedaju istu vjeru.
Duh u crkvi dakle djeluje po sakramentima vjere, obnavlja unutarnjeg čovjeka i cijelu Crkvu čini sakramentom spasenja.

Dolazak Duha Svetoga na dan Pedesetnice jedinstven je događaj širokih razmjera kojim započinje novo razdoblje čovječanstva. To je vrijeme Duha Svetoga, vrijeme koje Crkva živi između povijesnog događaja Kristova uzašašća i njegova ponovnog dolaska u slavi.

 

duhovi

 

Novosti

TOP