MSC

Duhovni kutak

Sv. Vid

"Sv. Vid, dječak-mučenik dolazi nam u susret u svakom zlostavljanom i zanemarenom djetetu, mladiću ili djevojci, stoga što njima činimo, činimo i njemu. To znači da ga ne možemo dostojno štovati, a istodobno biti ravnodušni prema tolikim problemima današnje djece i mladih."

mons. dr. Ivan Devčić, 15.lipnja 2002. god.

Sv.Vid zaštitnik grada Rijeke

Moć Marijinog i Isusovog srca

Presveto Srce Isusovo

Cijeli lipanj posvećen je Srcu Isusovu.
Premilo Srce "oblikovano je od Duha Svetoga u krilu Djevice Majke".
Upravo u rođenju od Marije započinje njegovo ljudsko srce. Zato zajedno s Majkom Marijom molimo da Srce Isusovo po Duhu Svetom, u svima nama ojača unutarnjeg čovjeka. Misli su to Ivana Pavla II, a dodajmo da je Isusovo srce kao i svako ljudsko srce svetište u kojem obitava duhovni život.
Mjesto je to pravednosti Božije.
Budimo stoga tvrđave sa zastavama Srca, budimo bedemi sazidani od ljubavi. Nikakve druge zastave ne trebaju ljudskom stvoru-osim zastave Srca.
Samo to su neosvojive tvrđave, tvrđave koje se ne predaju.

Jasna Buketa

blagdan Presvetog Srca Isusova


Duhovi - rođendan Crkve

MSC Cro Blagdan Duhova

Bez Duha Svetoga,
Bog je daleko,
Krist ostaje u prošlosti,
evanđelje je mrtvo slovo,
Crkva je samo organizacija,
kršćansko življenje ropski mentalitet.
— Ignacije od Latikona

Blagdan Duhova obilježava silazak Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova uskrsnuća. Naziva se još i Blagdan Pedesetnice , a označava kraj vazmenog vremena. Silaskom Duha Svetoga označen je zapravo svečani početak Crkve jer su na taj dan, prema Djelima apostolskim, apostoli ispunjeni Duhom Svetim počeli govoriti drugim jezicima, tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika. Tako svi narodi koji su prisutni u Crkvi, do dana današnjega, slušaju istu poruku Krista i ispovijedaju istu vjeru.
Duh u crkvi dakle djeluje po sakramentima vjere, obnavlja unutarnjeg čovjeka i cijelu Crkvu čini sakramentom spasenja.

Dolazak Duha Svetoga na dan Pedesetnice jedinstven je događaj širokih razmjera kojim započinje novo razdoblje čovječanstva. To je vrijeme Duha Svetoga, vrijeme koje Crkva živi između povijesnog događaja Kristova uzašašća i njegova ponovnog dolaska u slavi.

 

duhovi

 

Novosti

TOP